Raffineret olivenolie

Ordet “raffineret” kan være lidt misvisende. I normalt sprog betyder det jo udsøgt eller forfinet, men i forhold til olivenolie benyttes begrebet i sin anden betydning, nemlig kemisk behandlet med henblik på udskillelse eller rensning. Man bruger også udtrykket rektificeret olivenole.
De industrielt raffinerede olivenolier er generelt af en lavere kvalitet end jomfru og ekstra jomfru olivenolier inden proceserne udføres. De kan f.eks. være produceret af lavkvalitets eller decideret kasseret (“lampante”) jomfruolie, som er renset med aktivt kul. Raffinerede olier er typisk uden væsentlig smag, duft eller farve - samtidig nedbrydes eller fjernes antioxidanter, proteiner mv. fra olien.
Processerne for raffinering af olivenolie kan være en eller flere af disse:
-
Filtrering
Olien renses med kemiske of mekaniske filtre - f.eks. gennem aktivt kul.
-
Gumming
Olien tilsættes vand og fosforsyre for fjerne rester af oliven.
-
Neutralisering
Syreresterne i olien fjernes med kaustisk soda (afløbsrens).
-
Fading
Oliens farve fjernes ved nedbrydning af indholdet af karotin og klorofyl ved opvarmning til 100 grader Celsius sammen med et stof kaldet aktiveret ler.
-
Lugtfjernelse
Olien behandles med luft ved 250 grader Celsius. Denne proces fjerner uønsket lugt, men nedbryder også de vigtige antioxidanter og polyfenoler i olien
-
Winterising
Bundfald mv. fjernes ved opblanding med vand og nedkøling
DEL: