VIS FILTER
Olivensorter

Olivenfrugten (Olea europaea) findes i mere end 1.000 forskellige varianter, også kaldet “sorter” eller “kultivarer”, der typisk er tilknyttet en bestemt geografisk region. Der er en række sorter af oliven, som primært bruges til fremstilling af olivenolie, og andre, der primært bruges som bord-oliven. Enkelte sorter kan bruges til begge dele.

I Grækenland er de vigtigste olivensorter:

Langt det meste af olivenolien fra Grækenland er lavet på Koroneki, Athinolia eller Ladolia.

Jewels of Taste har olier og bordoliven af mange forskellige sorter, herunder også sjældne sorter som manaki, kolovi og blomme-oliven.

Det har stor betydning på en olivenolies smag, hvilken kultivar, den er lavet på, men der er mange andre faktorer, såsom klima, jordbundsforhold, høsttidspunkt, fremstillingsproces m.m.

Bemærk, at mange olivensorter kendes under vidt forskellige navne forskellige steder i Grækenland. Da de græske navne staves på mange forskellige måder med det latinske alfabet, kan man også støde på forskellige staveformer.

Blandt andet derfor - og for at sikre den biologiske arv - er den græske regering for tiden i gang med et større projekt, der skal foretage en genetisk og geografisk kortlægning af de vigtigste varianter.

Se også:

DEL: