VIS FILTER
Koldpresset olivenolie - hvad er det?

Koldpresset olivenolie er olie, der er fremstillet ved mekanisk presning under en bestemt temperatur. Uden for EU bruges denne betegnelse frit uden en “officiel” temperatur, men i EU er det 27 grader Celsius, der er det magiske tal.

Generelt er reglen, at jo lavere temperaturen er i hele fremstillingsprocessen - fra frugten plukkes, presses i centrifuger og til den ligger på lager i tanke, desto højere kvalitet har den på grund af indholdet af polyfenoler og andre antioxidanter, samt andre kemiske forbindelser, der bidrager til smagen, og som nedbrydes ved opvarmning.

Derfor høstes oliven til olier i stigende grad om natten, så det er nemt at holde temperaturen nede i hele processen, og der udvikles hele tiden nye typer møller, der har fokus på at holde temperaturen nede under presningen.

Stamatakos-familien på Peloponnes har udviklet deres egen olivenolie-mølle, der sammen med omhyggelig håndtering gør, at de kan holde hele procesen nede under 19 grader Celsius, hvilket giver ekstraordinært gode olier.

DEL: