VIS FILTER
Forfalsket olivenolie

På trods af en række skandaler i de senere år er svindel med iblanding af andre olier i ægte olivenolie ikke så stort et problem, som mange tror. Der har været tilfælde af olivenolie tilsat soyaolie eller endda solsikkeolie med skadeligt farvestof solgt som olivenolie.

Det forekommer også at gode olier blandes op med olivenolie i lavere kvalitetsklasser for at drøje produktet og sælge det dyrere.

Det er langt mere udbredt at olier af lav kvalitet sælges som højkvalitetsolie - f.eks., at olie af presserester sælges under falske betegnelser som f.eks. jomfru-olivenolie eller koldpresset olie. Det kan være meget svært at gennemskue, og der kommer også med jævne mellemrum nye tilfælde frem i lyset, f.eks. når danske fødevaremyndigheder har afsløret, at mange danske supermarkeder har solgt olie, der ikke havde den kvalitetsklasse, der stod på flasken.

Nogle tips til et mere sikkert køb af olivenolie:

  • Vælg en forhandler, der kender sine producenter. Jewels of Taste rejser selv rundt og besøger producenterne, ser deres marker og produktionudstyr, lærer menneskerne bag produkterne at kende og deres historie og bruger selv olien i hverdagen.
  • Ekstremt billige olier kan være falske, og selv om de ikke er det, så er kvaliteten næppe i top. Man får ret ofte, hvad man betaler for.
  • Single Estate olier består kun af olie fra den samme producent - igen, hvis det altså passer, hvad der står på flasken.
  • Alle olier, der opnår præmier i de græske og internationale konkurrencer, bliver laboratorietestet. Det er derfor en god idé at købe olier fra en producent, der indsender sine produkter til disse konkurrencer, også selv om de ikke vinder guld- sølv- eller bronzemedaljer.

DEL: