VIS FILTER
Farven på olivenolie

Olivenolie findes i mange farvevarianter, fra mørk grøn til en lys gul.

Det er en udbredt opfattelse, at en grønnere olivenolie indeholder flere naturlige nærings- og smagsstoffer end en, der er gul. Det er dog en myte, som kan udnyttes til en af mange former for svindel med olivenolie - hvis man f.eks. blander blade med ind i frugten inden presning, bliver olien mere grønlig.

Alle raffinerede (rensede) eller kemisk behandlede olier er lysere i farven, men det betyder ikke nødvendigvis, at en lys olie er behandlet kemisk.

Sorten af oliven, der bruges til olien, kan have stor betydning for farven. Da både frugtkød og skræl indgår i den masse, som bruges til presning af olien, har pigmenterne i den ydre farve på de anvendte oliven også stor betydning.

Da de fleste olivensorter starter som grønne, og derefter bliver lilla og til sidst sorte, betyder høsttidspunktet også en del for oliens farve.

Desuden påvirkes farven af faktorer som regionalt klima, jordbundsforhold og opbevaring over længere tid, men der er ingen regel for, hvilken farve, der er udtryk for god eller dårlig kvalitet.

DEL: