Ekstra jomfruolie

Denne betegnelse er ofte omgivet af forvirring, så her er lidt mere information:
Jomfruolie er en olie, der er fremstillet af den første presning af olivenfrugterne efter de er høstet. Mange producenter fremstiller også olie af presserester, og de er altså ikke “jomfruolier”.
En “ekstra jomfrulie” er desuden karakteriseret ved sin høje kvalitet og renhed. Den er fremstillet udelukkende ved mekanisk presning af nyligt høstede oliven og har ikke været opvarmet.
Duften er frisk og kan minde lidt om græs eller frugter - afhængigt af olivensorten.
Den friske smag af olivenolie kan for eksempel minde om æble, nødder, tomat, frugt og græs.
Indholdet af frie fedtsyrer, også kendt som syreholdigheden, må ikke være på over 0,8%. Denne og tilsvarende målinger er typisk måden, som man kan afgøre, om olier reelt er “ekstra jomfruolie”.
Der er nye, uofficielle standarder på vej, som har endnu skrappere krav til kvaliteten - herunder Ultra Premium standarden.
Se også:
DEL: